Pagina's

donderdag 21 april 2011

Joyce vertelt over de retraite

Op 9 en 10 april is er een bijzondere retraite geweest in het Vipassana centrum in Groningen. De retraite was georganiseerd door de sangha Groningen op initiatief van Hans Linssen. Er waren ook mensen uit andere delen van het land gekomen.

Onze leraar was Cuong Lu, velen van ons ook bekend als de monnik Phap Dung in Plum Village. Na zijn uittreding als monnik is hij nu aktief als dharmaleraar in Nederland. Hij kwam samen met zijn vrouw Maria en heeft ons zeer geïnspireerd door zijn rustige aanwezigheid en zijn originele kijk op de edele vier waarheden.

Hij wil het boeddhisme juist voor westerlingen toegankelijker maken door de leer wat eenvoudiger te maken, maar met alle belangrijke elementen er in verwerkt. Zo kwam hij tot de volgende waarheden: 
  1. Er is geluk
  2. Oorzaken van het geluk
  3. Uitdoving van het geluk
  4. De weg naar het geluk via het 3-voudig pad: Juist inzicht, juiste aandacht en juiste inspanning.
Cuong Lu noemt dit 3D boeddhisme.

Dit is natuurlijk een zeer beknopte samenvatting van de twee dharmalezingen die hij in dit weekend gegeven heeft. Verder hebben we veel gezongen met begeleiding van Else Marijke en Bart, we hebben zit en loopmeditatie in het park gedaan, we hebben dharma gedeeld en natuurlijk was  er werkmeditatie. De overheerlijke maaltijden werden verzorgd door Bernadette en we hebben allemaal genoten van het prachige weer en van elkaar en de geweldige sfeer.

Bij de afsluitende theeceremonie werden alle mensen die zich bijzonder verdienstelijk hadden gemaakt uitbundig  bedankt en iedereen was het er over eens dat we hier zeker nog eens een vervolg op willen hebben.

De foto's staan in de post van 13 april.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten