Pagina's

woensdag 3 juli 2013

Dag van de Aandacht in Fransum (een sanghalid vertelt)

Bij aankomst valt het me op hoe mooi het hier is. Rustig en vredig. (Alles is goed. I have arrived, I am home.) We beginnen de dag met begroetingen, een kopje thee en (lekkere!) cake en taart. Het belooft een dag vol zaligheid te worden. 

Dan volgt, na nog een korte uitleg, een stille meditatie. Aangezien er net iets is gezegd over voeding en consumeren is het helemaal niet zo stil in mij. Geeft niks, rust is er wel. Fijn. Ik denk aan de lege shampoofles van die ochtend en de zilveren hanger om mijn nek. En aan alle 'uitspattingen' van de laatste tijd. En ookal bedenk ik me dat hoe ik nu met consumeren omga, misschien niet zo is zoals ik wil. (Omdat er niet de juiste intentie achter zit.) Toch geeft het me ruimte. Ik mag best een beetje tikkertje spelen met het universum. Van spelen word je wijs. Je hoeft het niet te weten. Voel maar, proef, hoor, ruik! En dan 'weet' je ineens veel meer.

De lezing van Ada laat zien dat iedereen teacher kan zijn, als je het dicht bij jezelf houdt. Dat blijkt wel weer. Soms raakte het me diep, soms was het herkenbaar grappig.

Wat volgde was een zintuiglijk feestje. De 'workshop'. We kregen als eerst een bord, met daarop allerlei kleine hapjes. Het zag er prachtig uit. En het was ook nog eens heerlijk.

Daarna mochten we blind proeven. Ik vond het schitterend om te zien hoe iedereen vol vertrouwen begon aan deze ontdekkingsreis. Later blijkt dat eigenlijk iedereen wel iets heeft ervaren hierbij. We delen met elkaar wat voeding met ons doet. En we krijgen een aantal vragen voorgelegd over voeding: Wat wens je voor jezelf? Wat levert het je op (om het niet te doen)? Wat kost het je (om het te laten)? Wat heb je nodig (om te veranderen)? Die we dan met elkaar delen en vervolgens delen we onze wensen met elkaar.

Dan is het tijd om naar buiten te gaan en het is inmiddels stralend mooi weer. Zingen in de zon en daarna op naar het weiland. We bewegen ons in de ruimte, tussen de elementen. Hoeveel meer in het nu kun je zijn?

Als we terugkomen word de lunch voor ons klaargezet. Het ziet er heerlijk uit en er is veel. We schuifelen in stilte rond om uiteindelijk in onze kring te kunnen zitten met een gevuld bord eten, waar we in stilte van genieten. En als na een tijdje iedereen zijn/haar bord leeg heeft, mogen we zelfs nog een keertje ons bord vullen.

We doen de afwas als op Plumvillage. En dan is het tijd om te zingen. Als iets helpt om uit je hoofd te komen dan is dit het wel. Het lijkt ook wel alsof het vanzelf gaat, de ruimte vult zich met klanken en een gevoel van verbondenheid.

Wat volgt is een sapceromonie, met een smakelijk rood sapje. Weer wordt duidelijk wat aandacht kan doen.We mogen ons geluk nog even in stilte delen. Dankjewel Universum.

En dan is het alweer tijd voor het Dharma delen. Het regent in de Sangha, akkers zijn omgeploegd en  liggen klaar om een beetje regen te ontvangen. Gelukkig zijn er vele gieters aanwezig, want buiten is het droog.Geen opmerkingen:

Een reactie posten