Pagina's

vrijdag 20 december 2013

Decembermaand cadeautjesmaand (7 december)

December is de maand van cadeautjes geven en ontvangen. We zijn geneigd  goede daden en eigenschappen van anderen als vanzelfsprekend aan te nemen. Makkelijker vinden we het om onze kritiek te formuleren, ook als we het over anderen hebben. Maar wat is een mooier cadeau dan complimenten geven! Zullen we deze maand deze cadeaus gaan geven! Ook als we het over anderen hebben. Of over alles om ons heen. Of over onszelf.

Het is ook moeilijk voor ons om complimenten te ontvangen. We roepen 'ja maar', als iemand ons prijst. Wat heb je een mooi huis! Ja maar ik moet nog de plinten doen en de muren nog verven. Wat deed je dat goed! Ja maar ik stotterde.
Laten we het compliment met heel ons hart ontvangen en zeggen dankjewel, alsjeblieft! Ik heb dit zo mooi gemaakt, opdat we daar allemaal van kunnen genieten!

Thay vertelde op een retraite dat het allermooiste cadeau, dat we iemand kunnen geven, is te zeggen 'lieverd, ik ben er voor jou!' En ook te zeggen 'lieverd, ik weet dat je er bent, dat maakt me gelukkig!'

We kunnen er alleen voor iemand zijn, als we echt in het huidige moment, fris en stevig aanwezig zijn.

Ik adem in en ik weet dat ik inadem.
Ik adem uit en ik weet dat ik uitadem.

Ik adem in en ik zie mezelf als een bloem.
Ik adem uit en ik voel me fris.

Ik adem in en ik zie mezelf als een berg.
Ik adem uit en voel me stevig.

Ik adem in en zie mezelf als stil water.
Ik adem uit en weerspiegel al wat is.

Ik adem in en zie mezelf als ruimte.
Ik adem uit en ik voel me vrij.

We zingen:

Lieve vrienden, weet je wat ik voel voor jou, jij hebt mij zoveel gegeven, ik hou van jou!

Hierna doen we een ceremonie in de cirkel. We buigen naar elkaar en geven de ander het cadeau 'lieverd, ik ben er voor jou!' We ontvangen het met vreugde en geven het door aan de volgende. Ook het cadeau 'lieverd, ik weet dat je er bent, dat maakt me gelukkig!' geven en ontvangen we.
De ceremonie ontroert en maakt ons blij. We voelen ons verbonden in de sangha, we weten dat we niet alleen zijn. We oefenen in positieve zaadjes water geven, liefdevol spreken en luisteren.

Laten we veel mooie cadeaus aan elkaar, aan de wereld om ons heen, aan onszelf geven. Niet alleen in december. Laten we in blijdschap ontvangen wat ons gegeven wordt.

Ada /

Tedere handeling van het hart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten