Pagina's

maandag 12 januari 2015

Liefde is begrip

Een lezing van een van onze leden tijdens een van de bijeenkomsten:

De 4 retraitegangers van dit jaar wilden graag hun ervaringen met het thema “Liefde = Begrip" delen met de sangha. Tijdens de bijeenkomst eind augustus ter voorbereiding van het programma voor dit jaar gaf een aantal mensen aan dat ze het 8-voudige pad wel een mooi onderwerp zouden vinden. Dit sluit prachtig op elkaar aan, want Thay heeft tijdens de laatste retraite het 8-voudige pad veel aandacht gegeven.  Dit, omdat volgens hem,  het 8-voudige pad een manier geeft, een richting wijst waarin je tot een liefdevolle houding komt en daardoor tot begrip van jezelf en de ander. En omgekeerd!

Het 8-voudige pad is de vierde van de 4 Edele Waarheden. Thay begon daarom de eerste lezing over de Eerste Edele Waarheid, nl dat lijden bestaat. En lijden wordt voornamelijk veroorzaakt door onwetendheid. Zijn insteek is echter dat Geluk ook bestaat! Lijden en Geluk zijn twee kanten van dezelfde medaille. Door de praktijk van Volle Aandacht te beoefenen, verwerf je Inzicht en daarmee is het mogelijk een gevoel van vreugde en geluk te genereren. “This is a happy moment” is een subjectieve verklaring: niet omdat het moment gelukkig IS,  maar omdat je het gelukkig MAAKT.  

Zo geeft Thay het voorbeeld over kiespijn. Over de dag verspreid ervaren we onze gevoelens voor bv 10% als aangenaam, voor 20% als onaangenaam en voor de rest als neutraal. Kiespijn wordt ervaren als onaangenaam, geen kiespijn als neutraal. Maar wanneer we ons bewust worden van kiespijn / geen kiespijn, dan ervaren we 'geen kiespijn'  als aangenaam. Zo kunnen we als goede beoefenaar neutrale gevoelens transformeren tot positieve gevoelens. Dit is de ware bron van Geluk.


Tijdens de korte sangha begin november heeft Janneke met ons de Kiezelsteenmeditatie gedaan. Deze meditatie leert Thay tijdens de retraite aan de kinderen; toch is het meer dan alleen een kindermeditatie!  Ook voor  volwassenen wijst het een weg om van onszelf te (gaan) houden.  Volgens Thay houden  we vaak niet van onszelf.  Daarom is het van belang ons eigen lijden te begrijpen.  Dat helpt ons van onszelf te houden. En  dat is essentieel om begrip en mededogen te ontwikkelen om anderen te begrijpen. In feite zitten in deze meditatie de 4 aspecten van Liefde:
  1. Maitri:  liefdevolle vriendelijkheid
  2. Karuna:  mededogen
  3. Mudita:  vreugde
  4. Upeksa:  geen onderscheid

Eind oktober ben ik begonnen aan een retraite van 3 weekenden met Cuong Lu. Ook hij begon over het 8-voudige pad en het daaraan voorafgaande besef dat geluk en lijden bestaan. Hij formuleert het zo: door met volle aandacht iets te doen, krijg je daar inzicht in en daarmee duidelijkheid.  Dan kan je de pijn, of wat ook,  verzorgen:  Pijn, ik ben er voor jou.  Dan is er compassie en is lijden niet negatief. Echte liefde is aanwezig te kunnen zijn voor het lijden.

Door met volle aandacht te leven ga je ontdekken dat geluk tijdelijk is en ook dat lijden tijdelijk is.  Maar door er van uit te gaan, door het concept vast te houden dat geluk bestaat, gaan mensen streven naar geluk.  En daarmee zien ze het geluk dat hier en nu aanwezig is over het hoofd.  En zo scheppen ze hun lijden door te hechten aan het concept 'geluk'.

Lijden of geluk zijn twee concepten.  Het gaat erom hier een middenweg in te vinden en vrij te zijn van de concepten. De Boeddha heeft die gewezen middels het 8-voudige pad.
De komende maanden zullen  verschillende mensen ons verder leren over het 8-voudige Pad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten