Pagina's

maandag 28 februari 2011

Oefenen in aandacht met dharmaleraar Cuong Lu

Onze Sangha organiseert op 9 en 10 april een retraite.  Dharma leraar Cuong Lu zal deze retraite begeleiden. Hij wil laten zien hoe we in onze dagelijkse oefening het geluk kunnen aanraken. Dit keer willen we dat graag delen met andere belangstellenden.

Cuong Lu (1968) is sinds 1993 lid van de Boeddhistische Tiep Hien Orde.  Hij leefde van 1993 tot 2009 als monnik in Plum Village’s sanghas. Daar ontving hij in 2000 de transmissie tot meditatieleraar van Zenmeester Thich Nhat Hanh. Sinds 1994 heeft hij retraites geleid in plaatsen over de hele wereld.  In de sangha van Plum Village (in Frankrijk) gaf hij les in Boeddhistische Psychologie en Vinaya (leefregels voor monniken en nonnen). Hij is inmiddels uitgetreden en woont nu in Nederland.
   
Praktische gegevens:

Plaats:
Vipassana Centrum, Kamerlingh Onnesstraat 71 in Groningen
Tijd:
zaterdag 9 april vanaf 10.00 uur tot zondag 10 april 17.00 uur.
Aanmelden:
Graag een email of telefoontje naar  janny.beekman@home.nl  of 0595-572595
Kosten:
€ 75,00 over te maken op rekening nummer 1440 96 366 van Stichting Nahid in Houwerzijl. Uw  deelname is definitief na het ontvangen van de 75,- op dit rek.nr. De kosten met of zonder overnachting zijn hetzelfde.
Dana: 
Vrijwillige bijdrage voor Cuong Lu kan tijdens de retraite gegeven worden.
Deelname:
Deelname aan de groep geschiedt altijd op basis van vrijwilligheid en voor eigen  verantwoordelijkheid                                   
Annuleren:
Kan tot 10 dagen voor de retraite, waarbij 25,- in rekening wordt gebracht voor reeds gemaakte kosten. Annuleren na die tijd geeft geen recht op restitutie
Deelnemers:
Maximaal 20 personen
Overnachting:
Er is in het centrum  mogelijkheid tot overnachten: een zaaltje waar ruimte is voor  10 personen.


 Voor meer informatie of vragen kan je terecht bij Hans Linssen: 050-3142685 of 06-17380864 of hanslinssen8@hotmail.com

dinsdag 22 februari 2011

Spreken en luisteren in mildheid

De Sangha is weer bij elkaar geweest afgelopen zaterdag. Het was een bijeenkomst over de vierde aandachtsoefening. De oefening in spreken en luisteren. De studiegroep had net hetzelfde thema besproken (zie de vorige blogtekst). Leden van deze groep vertelden over hun oefening, hoe mooi het is om echt te luisteren, hoe blij anderen ervan worden. En als je liefdevol spreekt kun je nog steeds spontaan zijn, je zegt alleen andere dingen. Het is een hoopvol begin.

We zingen samen de tekst over het prachtige eiland. En we zingen over Avalokiteshvara. De Bodhisattva van het mededogen hebben we nodig als we liefdevol willen spreken en aandachtig luisteren. Als begeleiding hebben we dit keer een harp en een viool. Het is bijzonder fijn.

Anne leidt de eerste meditatie. Ze helpt ons onze aandacht te vestigen op ons lichaam, van ons haar tot onze voeten, zodat we bij onszelf kunnen terugkeren. Nooit gedacht dat je je haar echt kunt voelen. De loopmeditatie is dit keer wat lastig. We zitten in een erg kleine ruimte omdat het Vipassanacentrum dubbel was geboekt. Maar goed, het lukt.

Na de stille meditatie volgt het Dharma delen. We gaan in groepjes zitten en al snel gonst het van de zachte gesprekken in de ruimte.  Veel sneller dan verwacht klinkt de bel die zegt dat we nog vijf minuten hebben om het gesprek af te ronden.

Dan is er tijd voor de soep. Ada heeft een mooie soep gemaakt, heerlijk gevuld met allerlei groenten en bonen. De pan is snel leeg. Als ik wegga zijn anderen nog aan het opruimen en napraten. Mijn zaterdag roept, maar ik neem de rust en de warmte mee.

zaterdag 12 februari 2011

Juist spreken en juist luisteren

De studiegroep is deze maand bij elkaar geweest. Anne heeft voor dit blog daarvan een impressie geschreven.

We bestuderen Thay’s boek “ Het hart van Boeddha’s leer”. Voor vanavond hebben we allemaal hoofdstuk 12 gelezen. Nu zitten we bij elkaar en vertellen wat ons aansprak in de tekst.
We volgen ons vaste patroon: ieder van ons mag twee punten, vragen, kwesties naar voren brengen in het eerste rondje. Daarna kiezen we samen de thema’s die  we deze avond willen uitdiepen. Het kan zijn dat een vraag dringend is, of dat we samen geboeid zijn door hetzelfde punt.

Vanavond is de tekst wel bijzonder stellig: “Mededogen is de enige energie die ons kan helpen contact te maken met een ander mens”.  ‘Dat wordt  afzien’, denk ik stiekem.

We zijn alle vijf geraakt door verschillende fragmenten uit het hoofdstuk. Dit zijn onze vragen :

a Hoe kan ik me vrij en spontaan uiten als ik steeds  op moet letten of ik wel zorgvuldig luister en spreek? Ik voel me afgesloten door alles wat moet.
a Ik kan wel vastbesloten zijn alle conflicten bij te leggen en op te lossen, maar er is ook de  “ tegenpartij”. Als die niet wil, wordt het lastig.
a Hoe lang moet ik eigenlijk nemen om met mezelf in het reine te komen voor ik contact mag zoeken met de ander ? Wat los ik op in mezelf, en wat deel ik?
a Ik heb moeite met al te veel heiligheid in de ta. al. Dat maakt het juist luisteren moeilijk.
a Ondanks mijn goede hart komen er soms giftige woorden uit mij.

Deze avond oefenen we tijdens het spreken en luisteren om niet oordelen, niet  evalueren, niet te kritiseren. We passen op onze tellen. Gelukkig lachen we veel en we helpen elkaar aan een zekere luchtigheid.

Adem, je leeft!

Elke maand verheug ik me oprecht op de studieavond. Het is een genoegen om met gelijkgestemde zielen te mogen zoeken naar de praktische toepassingen van de geschreven woorden van de dharma. Er is geen plek waar ik zo vrijuit durf te spreken over wat me bezig houdt op het pad. Dank jullie wel, sanghavrienden van de Groningse studiegroep.

Anne van Lissa.