Pagina's

vrijdag 25 januari 2013

Hugging meditation

Het begin van het jaar is een aanleiding voor onze sangha om de ceremonie van beginning anew te doen. We begonnen met het bloemen water geven bij de ander. Midden in de kring stond een bos bloemen. Wie iets wilde zeggen pakte de bloemen en zette die voor zich neer. Daarna vertelde hij of zij wiens bloemen hij/zij water wilde geven.

Er waren een paar leden die heel gericht bij iemand de bloemen water gaven. Waardering was er voor het leiden van bijeenkomsten. Er waren gezamenlijke ervaringen te vieren. Maar opvallend was toch dat velen de hele sangha wilde voeden door de bloemen van iedereen water te geven. In het afgelopen jaar is de sangha hechter geworden. En dat was te merken in dit onderdeel van Beginning anew.

De tweede stap was het betuigen van spijt. Daar was aandacht voor dingen die het afgelopen jaar niet goed waren gegaan. Hebben we goede keuzes gemaakt? Hebben we mensen in hun waarde gelaten en echt naar ze geluisterd? Hebben we op het goede moment gehandeld, of dingen toch teveel op hun beloop gelaten? Dat waren vragen die door een aantal leden gesteld werden. Ze deelden met ons dat ze spijt hadden van keuzes die ze het afgelopen jaar hadden gemaakt.

Er was één onderwerp dat steeds terug kwam: het vertrek van een lid uit de sangha. Zij voelde zich niet meer op haar gemak. Dat is, voor en sangha die steeds hechter wordt, een heel pijnlijke ervaring. Er waren leden die hadden opgemerkt dat zij zich niet meer veilig en vrij voelde bij ons, maar die gedacht hadden dat het wel los zou lopen. Anderen vonden dat zij haar meer aandacht hadden moeten geven. Het vertrek van een lid hoeft geen problemen te geven. Afscheid nemen in liefde en respect kan heel goed. Dit was anders, zij vertrok omdat ze zich niet gehoord voelde in ons midden. Dat doet pijn.

Dit pijnpunt was het onderwerp voor het derde deel van beginning anew. We mediteerden voor de vrouw die besloot de sangha te verlaten, wensten haar vanuit ons hart het goede toe. We mediteerden ook op de sangha en op het behoud van onze verbondenheid.
We sloten beginning anew af met een hugging meditation. We stonden tegenover elkaar, bogen naar elkaar en omhelsden elkaar dan gedurende drie keer ademhalen. Het leidde tot veel vrolijkheid en veel spontane omhelzingen.

Wat een mooie ochtend aan het begin van een nieuw jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten