Pagina's

woensdag 3 september 2014

Stilte

De eerste bijeenkomst van de Groninger Sangha staat op  de rol voor aanstaande zaterdag, 6 september. Hans zal de meditatie begeleiden en heeft gekozen voor het thema Stilte.

Dit is van Thich Nhat Hanh hierover schrijft in zijn boek over Mindfulness:

Stilte is iets wat uit ons eigen hrt komt en niet van iemand anders. Als we werkelijk silt zijn, kunnen we van de stilte genieten, in welke situatie we ons ook bevinden. Stilte betekent niet alleen niet praten en geen lawaai maken. Stilte betekent dat we innerlijk niet worden gestoord: er is geen gepraat in ons. Er zijn momenten dat we denken dat we stil zijn en alles om ons heen stil is, maar toch wordt er de hele tijd in ons hoofd gepraat. 

Dat is geen stilte.

De oefening houdt niet in dat we stilte buiten onze bezigheden om creëren, maar stilte in die bezigheden. Zit- en loopmeditaties zijn mogelijkheden om stil te worden. net als naar een dharmalezing luisteren of een boeddhistische leraar die over de leer van Boeddha spreekt. Wanneer we van binnen sitl zijn, kan bewustzijn tot in de bodem van onze ziel doordringen. 

In Plumvillage worden lange stiltes gehouden, zodat die in 'je vlees en botten kan doordringen'. Van de laatste avondmeditatie tot en met de ochtendmeditatie is het stil, zo vertelt Thich Nhat Hahn.

Zaterdag gaan wij ons daar mee bezig houden. Ik ben benieuwd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten