Pagina's

maandag 3 februari 2014

De weg van aandacht door Sister Chan Duc

In het pikkedonker loop ik over het smalle pad tussen de dennen in het bos. Ik omhels de bomen met heel mijn lichaam. Ik vraag raad over wat er in de meditatie in mij naar boven is gekomen. De bomen geven mij feilloos het goede antwoord. Ik ben veilig. Alle angst van vroeger is overbodig. Ik hoor de uil roepen. Herboren, vol inzicht, vol met vragen, verzoend met mezelf en het leven loop ik naar het klooster. Ik hoef aan niemand te vertellen wat ik heb meegemaakt. We zwijgen en maken allemaal onze innerlijke reis.
Ik ben verbonden met Moeder Aarde, die er altijd voor mij is.

Ik ben zelf ook Moeder Aarde, net als mijn overleden moeder. Ik ben het kind van de moeder aller moeders en de moeder aller vaders, van de oersoep en het stof der sterren. Ik ben verbonden met mijn voorouders, waar Thay het zo vaak over heeft. Ik ben deel van de stroom van grootmoeders, grootvaders, kinderen, kleinkinderen. Zo kan ik mild zijn voor mij zelf, en ook voor anderen. Zo zie ik dat bepaalde dingen worden doorgegeven en dat het niet mijn fout is, dat ik dat nog niet heb opgelost.

Bij de loopmeditatie ontroert mij bij het zien van al die individuen: hier loopt een mens met zijn of haar ouders en voorouders, zo gaan we allen samen.

Sister Chan Duc legt me uit wat verzoening is en hoe ik verlichting eveneens voor de vorige generaties kan bereiken. Het komt erop neer dat ik naar de negatieve zaadjes en gewoonte-energieën in mezelf moet kijken. Kan ik mezelf vergeven, dan kan ik ook mild zijn voor de ander. Als ik dan die negatieve gewoonte-energieën om kan vormen en in het vervolg alleen de goede zaadjes water geef en laat bloeien, heb ik de knoop losgemaakt. Hoewel in feite niets afkeurenswaardig is en het al een wonder is dat al die zaden in ons bestaan.

Vijf dagen in stilte geeft het voorrecht om diep naar binnen te gaan. Ik begrijp beter wat meditatie doet, ik voel merkbaar het effect. Dat motiveert me om thuis nog meer in stilte te zijn.
Door de adem te volgen, stop je het denken. Hoe meer je dat oefent, des te kleiner de rol van Manas wordt, de ik-maker die geen leed wil, die oordeelt, zich vastklampt, meer wil, altijd plezier najaagt. Zodra zijn rol kleiner wordt, kom je makkelijker in contact met alle zaden die in je zijn, ook met die je liever niet wilt voelen. Zonder zijn tussenkomst kunnen alle zaden natuurlijk opbloeien in je bewustzijn. Het denken kost veel energie, natuurlijkheid van stilte niet. Ik merk dat ik eerder herken wat er in me leeft, ook oude dingen, ik kan de dingen makkelijker laten komen en gaan, zonder oordeel, dat is bevrijdend.

Sister Chan Duc Spreekt mooi over Moeder Aarde, beantwoordt vol liefde onze geschreven vragen, ze reikt ons zoveel aan. Neem er de tijd voor, wil je spiritueel leven. We gaan naar huis en weten wat te doen. Ik lees niet meer de krant bij het ontbijt, ik geef de stilte de tijd te herkennen wat er in me is op het moment. Een boom omhelzen mis ik in de binnenstad. Of de magie van zomaar in het pikkedonker in het bos te zijn. Boven de stad hoor ik de ganzen overvliegen.


Ada/ Tedere handeling van het hart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten