Pagina's

zondag 20 november 2011

Denken over engagement

Kraanvogels in Nagasaki
Tijdens de oorlog in Vietnam gingen studenten van Thich Nhat Hanh het land in om te helpen. Ze bouwden vernietigde dorpen weer op en hielpen de gewonden. Het meer moderne Boeddhisme van Thich Nhat Hanh trok veel mensen aan. Hij verzamelde duizenden vrijwilligers bij zijn Jeugdschool voor sociale dienstverlening. De aandachtige onverstoorbaarheid van deze mensen is een indrukwekkend monument voor het Boeddhisme.

Tijdens de afgelopen bijeenkomst van de Sangha was dit het onderwerp van de meditatie en het dharma delen. De meditatie bracht onze aandacht naar vrede, mildheid en mededogen in ons, die een weldaad zou kunnen zijn voor de mensen om ons heen.
Het dharma delen ging over twee vragen:
- Wat betekent geengageerd Boeddhisme in jouw leven en
- wat zouden we als Sangha kunnen doen voor Groningen?
De vragen bespraken we in kleine groepjes, die aan het eind van de sessie met de anderen deelden wat zij besproken hadden.

In ons eigen leven richten we ons op liefdevolle vriendelijkheid en aandacht voor anderen: een vriendelijk woord, een complimentje, een respectvolle opmerking. Onze ervaring is dat we anderen daar blij mee maken. Het is wel heel belangrijk om jezelf niet te vergeten; goed kijken wat je wel en niet kunt betekenen voor anderen. In het dagelijks leven is het vinden van die balans voor velen van ons al een behoorlijke opgave. Iedereen verliest zich wel eens in zijn of haar onrust en vergeet liefdevol te spreken of aandachtig te luisteren.

Wat we als Sangha kunnen betekenen is natuurlijk niet in een gesprek van een half uur duidelijk. We hebben net de Noordelijke dag van de Aandacht georganiseerd. Daarmee hebben we gezamenlijk iets waardevols gegeven aan andere sangha's. Dat was mooi om samen te doen. Maar wat zouden we in Groningen kunnen betekenen.

Uit de groep kwamen een paar ideeen. De crisis gaat veel mensen raken. Een van ons had een gesprek gevoerd met een vrijwilliger van de voedselbank en gehoord hoe zwaar mensen het kunnen hebben. Een ander wilde graag mensen met weinig geld uitnodigen om bij hem te komen eten, maar weet ze nog niet te vinden. Dat is een mooie combinatie. Het tweede idee ging in de richting van het helpen in zorginstellingen. Gewoon eenvoudig werk doen dat anders blijft liggen.

Het is een eerste aanzet, een pril begin van misschien een nieuwe koers van de Sangha.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten