Pagina's

maandag 21 november 2011

No impact, slot

De tijd vliegt. Het is alweer dagen geleden dat we ons bezig hielden met No Impact Week. Colin Beaven geeft tien tips om ook na deze ene week aandacht te houden voor je 'impact'.

1. Eet geen vlees.
De vleesindustrie (het woord alleen al) legt meer druk op het klimaat dan vele andere industrieen. Ik heb ooit gelezen dat als iedereen één of twee dagen geen vlees eet, we een werelddeel aan landbouwgrond over houden. Het Boeddhisme vraagt ons om respectvol om te gaan met mensen en dieren. Meer landbouwgrond betekent dat onze medemensen in armere gebieden meer te eten hebben. En als we geen dieren meer eten, hoeven ze niet te worden opgesloten in dierenflats om te zorgen dat wij er zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk van kunnen opeten.

2. Drink geen water meer uit flessen.
Ik denk dat dat er in Nederland misschien minder toe doet dat in Amerika, maar dat weet in niet zeker. In ieder geval is al het plastic een enorme belasting voor de generaties na ons. Een lichtpuntje: bij mijn ecosupermarkt zijn de karretjes gemaakt van hergebruikte plastic flessen. Er kunnen dus ook mooie dingen mee worden gedaan.

3. Houd ecozondag
Gebruik een dag, middag of zelfs maar een uur per week geen apparaten en elektriciteit. Beantwoord je telefoon niet, kook niet, etc. En koop niets. In andere woorden, geef jezelf en de planeet wat rust op dit terugkerende moment. Probeer het eens een maand en zie wat het je oplevert! Kortom, kies voor rust, verstilling een aandacht voor het moment.

4. Geef een deel van inkomen weg
Voor wie het zich kan veroorloven. Er zijn genoeg doelen om uit te kiezen. Ik heb persoonlijk gekozen voor het steunen van meisjes in ontwikkelingslanden. De ervaring leert dat zij vaak voor de gezinnen zorgen en het inkomen moeten verdienen. Als zij een goede opleiding hebben en zelfstandig kunnen zijn, leggen we de basis voor een sterke, nieuwe generatie. Dat is mijn hoop en daar geef ik mijn geld aan. Een collega van mij geeft geld aan het MS fonds. Hij ziet bij zijn vrouw hoe groot het lijden is dat die ziekte brengt. Zo kiest ieder een doel dat bij hem of haar past en zorgt ieder op zijn manier voor de mensen, de dieren, de planten en de mineralen.

5. Kom er op eigen kracht: pak de fiets of ga lopen.
Afgelopen zondag had ik een prachtige meditatieve wandeling met Didi van de Sangha. Wat mooi is dat toch! Zo kunnen genieten van mist, weerspiegeling in het water, nieuwsgierige schapen en de warmte van de eerste zonnestralen. Wie had gedacht dat het geluid van voetstappen in herfstbladeren zo mooi zou zijn!

6. Produceer minder afval
We zadelen onze medemens en de natuur op met een groot probleem met al ons afval. Ieder plastic zakje minder is er één. En als we het allemaal in de gaten houden, hebben we zó heel veel plastic uitgespaard.

7. Bouw een gemeenschap op
Aandacht voor anderen, aandacht voor mensen in nood maar ook aandacht voor vrienden en familie. Het is vaak maar één mailtje, één telefoontje of één kaartje. ( en één TVprogramma minder?)

8. Neem je principes mee naar je werk
In een eerder blog vertelde ik over een van de leden van de Sangha die haar mok meenam naar haar werk: dat is een goed voorbeeld. Misschien is het een beter idee om je principes overal mee naar toe te nemen, maar het werk is een goed begin.

9. Besteed de tijd die je normaal TV kijkt aan ecoservice.
De gemiddelde Nederlander kijkt een paar uur per dag TV. In die tijd kun je geweldig veel! Het zou spannend zijn om te zien wat dat voor de gemeenschap kan betekenen.

10. Geloof erin dat je het verschil kunt maken.
Dat spreekt voor zich.

Duurzaamheid en voorzichtigheid met grondstoffen is een thema dat naadloos aansluit bij het Boeddhisme. Met deze week, en ook met de 10 tips ben ik nog niet klaar. Er is nog veel te winnen voor de natuur. Volgend jaar bij de No Impact Week kom ik er op terug. Of eerder, maar dat weet ik nog niet.

Marianne

zondag 20 november 2011

Denken over engagement

Kraanvogels in Nagasaki
Tijdens de oorlog in Vietnam gingen studenten van Thich Nhat Hanh het land in om te helpen. Ze bouwden vernietigde dorpen weer op en hielpen de gewonden. Het meer moderne Boeddhisme van Thich Nhat Hanh trok veel mensen aan. Hij verzamelde duizenden vrijwilligers bij zijn Jeugdschool voor sociale dienstverlening. De aandachtige onverstoorbaarheid van deze mensen is een indrukwekkend monument voor het Boeddhisme.

Tijdens de afgelopen bijeenkomst van de Sangha was dit het onderwerp van de meditatie en het dharma delen. De meditatie bracht onze aandacht naar vrede, mildheid en mededogen in ons, die een weldaad zou kunnen zijn voor de mensen om ons heen.
Het dharma delen ging over twee vragen:
- Wat betekent geengageerd Boeddhisme in jouw leven en
- wat zouden we als Sangha kunnen doen voor Groningen?
De vragen bespraken we in kleine groepjes, die aan het eind van de sessie met de anderen deelden wat zij besproken hadden.

In ons eigen leven richten we ons op liefdevolle vriendelijkheid en aandacht voor anderen: een vriendelijk woord, een complimentje, een respectvolle opmerking. Onze ervaring is dat we anderen daar blij mee maken. Het is wel heel belangrijk om jezelf niet te vergeten; goed kijken wat je wel en niet kunt betekenen voor anderen. In het dagelijks leven is het vinden van die balans voor velen van ons al een behoorlijke opgave. Iedereen verliest zich wel eens in zijn of haar onrust en vergeet liefdevol te spreken of aandachtig te luisteren.

Wat we als Sangha kunnen betekenen is natuurlijk niet in een gesprek van een half uur duidelijk. We hebben net de Noordelijke dag van de Aandacht georganiseerd. Daarmee hebben we gezamenlijk iets waardevols gegeven aan andere sangha's. Dat was mooi om samen te doen. Maar wat zouden we in Groningen kunnen betekenen.

Uit de groep kwamen een paar ideeen. De crisis gaat veel mensen raken. Een van ons had een gesprek gevoerd met een vrijwilliger van de voedselbank en gehoord hoe zwaar mensen het kunnen hebben. Een ander wilde graag mensen met weinig geld uitnodigen om bij hem te komen eten, maar weet ze nog niet te vinden. Dat is een mooie combinatie. Het tweede idee ging in de richting van het helpen in zorginstellingen. Gewoon eenvoudig werk doen dat anders blijft liggen.

Het is een eerste aanzet, een pril begin van misschien een nieuwe koers van de Sangha.......

vrijdag 11 november 2011

No impact week - vervolg

Er was eens monnik die water haalde. Hij liep met haast van de bron naar het klooster en morste daarbij water uit zijn emmers. De Zenmeester, die in de buurt zat te mediteren, riep hem bij zich en vroeg hem waarom hij het water doodde. Door zonder aandacht en in haast het water te halen, maakte hij in feite het water dood. Het water verdient aandacht, het hier en nu verdient aandacht. Voedsel verdient aandacht. Onze medemensen, dieren, planten en mineralen verdienen aandacht. Volgens mij kun je niet aandachtig verspillen.

Daar gaat No impact week voor een deel ook over. Na kopen en weggooien volgen reizen en eten. Dit schreef een van de leden van de sangha:

Ik heb geen auto alles doe ik met de fiets ik heb laatst twee grote nieuwe fietstassen gekocht de oude waren kapot en op de draad versleten, verder als ik een auto nodig heb leen ik hem van een vriend en voor de rest doe ik alles met de trein en bus maar ook dit komt maar weinig voor.Als ik een auto iedere dag nodig zou hebben zou ik een elektrische auto kopen.
De groente kopen wij op de markt van de natuur groente kraam alles in papieren verpakking.
Groenteafval gaat bij ons in de compost container in de tuin er blijft bij ons maar erg weinig afval over wat in de container gaat omdat we gescheiden in zamelen papier wordt opgehaald, glas gaat in de glasbak, batterijen zijn oplaadbaar en ga maar zo door. 
Kaas bij de biologische kaasboer, als we vlees eten is dit biologisch als we wijn of sap drinken is die biologisch.


En een ander schreef:

....wat ik ook leuk vind, is dat ik een compostbak op mijn plein heb en al mijn eigen groenafval dus recycle en soms ook van de buurman. en de compostbak heb ik weer gekregen van iemand waar hij stond te niksen in de schuur. de compost gaat op mijn bakkentuin.

Ik zelf heb vooral mijn tanden moeten zetten in vervoer. Ik rijd ongeveer 500 kilometer per week voor mijn werk. Het is niet te voorkomen dat ik auto blijf rijden, maar ik heb wel nagedacht over alternatieven. Ik ga erop koersen dat ik één dag in de week thuis werk. Het Nieuwe Werken is helemaal hip, daar kan ik aan mee gaan doen. Verder zal ik proberen een carpool-maatje te vinden. Dat kan voor één dag. Twee dagen per week minder autorijden, dat scheelt toch.

Het eten was eigenlijk het leukste onderdeel voor mij. Ik heb een streekbiertje geproefd (Maallust uit Veenhuizen), brood gebakken (blijf ik zeker doen) een nieuwe streekproductenwinkel ontdekt en er een heerlijke fles kersensap gekocht. Ik overweeg om zelf yoghurt te gaan maken. Dan doe ik er vantevoren al wat honing doorheen. Lekker honingyoghurt met walnoot en peer voor mijn ontbijt.

Er blijven natuurlijk ook aarzelingen:

Ik denk wel dat het piepkleine dingen zijn die we doen. en dat is allemaal haast niets tegenover als ik een keer met het vliegtuig ga, of de hele wereld die auto rijdt en alle industriële produktie.

En er is de positieve conclusie:

Toch maar gewoon die kleine dingen doen, want vredeleven begint bij mezelf. Ik denk altijd: de beste regenbui voor de natuur is de langdurige miezerbui, een gestage verzameling heel kleine druppeltjes. En dat zijn we eigenlijk met de no impact week.

Marianne

donderdag 10 november 2011

No impact week - de eerste dagen

Zondag gaat over kopen. Wat koop je, waarom doe je het? Hoeveel dingen koop je die je maar heel kort gebruikt? En wat doe je er daarna mee? Het blijkt dat we niet zoveel kopen en als we het doen, is dat met aandacht. Dat ik wat ik terug krijg. Opruimen en met weinig spullen leven vinden we prettig. Het geeft een gevoel van onafhankelijkheid. Maar daarnaast is er soms gewoon de bittere financiele noodzaak om niet te kopen. 

Zelf heb ik net een maand lang meegedaan met de d'ruitdaging: een initiatief van het bureau Yourganize. Elke dag kwam er een opdracht om iets uit te zoeken. Hoeveel flessen bodylotion heb je, hoeveel pennen slingeren er in je huis, hoeveel spullen heb je staan die je eigenlijk niet gebruikt? Ik heb heel veel weggegeven, weggebracht naar de kringloop en een enkel ding weggegooid. Ik ken dus het gevoel waar de anderen heb over hebben: de bevrijding als je minder spullen hebt. 
Met aandacht kopen is ook fijn. Bij de muziekwinkel Carillion in de luistercabine uitvoeringen van de bepaald muziekstuk vergelijken tot ik de beste gevonden heb. Dat is altijd een heerlijk moment. En de CD's blijf ik luisteren.

Maandag is afvaldag.
Wat gooien we weg? Ik had veel groenteschillen. In Groningen wordt het groenafval niet apart opgehaald. Dat is erg jammer. Ik overweeg een wormenbak te maken. Er staan voldoende voorbeelden op Internet.
Een van ons nam een eigen beker mee naar haar werk. Er werd om gelachen, maar ze is niet de enige die het doet. Er is nog een collega, en wie weet hoe sterk je samen staat.

Ook hier weer de kwestie van het geld. Sap in pakken is goedkoper dan sap in flessen. Welke afweging maak je dan, als je het niet breed hebt? De optimist zou zeggen dat no impact leven goedkoper is, maar dat hoeft niet te gelden voor mensen die al vegetarisch eten en losse groenten kopen. Dat is dus voor ieder een andere afweging. Maar het is in ieder geval een afweging

Ik zelf heb de zakjes van de groenten en het papier van de kaas bewaard voor de volgende keer dat ik boodschappen doe. Ik heb gevraagd in de winkel of het een probleem was, maar dat was het niet. Oh, ja, van de koffie (die ik los koop) heb ik het zakje ook bewaard. Ik ben benieuwd hoe ze kijken als ik daar de volgende keer mee aan kom.....

Marianne

donderdag 3 november 2011

No impact week - 1

Een paar jaar geleden probeerde Colin Beavan een jaar lang zo te leven dat hij met vrouw en dochter 'klimaatneutraal' was: geen lift, geen airco, geen koelkast, geen taxi, geen metro, noem maar op. Maar ook: kaarslicht, zelf brood bakken, de boerenmarkt, fietstochten en de rust van een huis zonder TV. Hij schreef hierover een boek: No impact man.

De komende week is het No impact week, geinspireerd op Colins zoektocht. Als we zijn benadering leggen naast die van Thich Nhat Hanh, dan vallen de overeenkomsten op. De aandacht voor het kleine en het respect voor de medemens, de planten, de dieren en de mineralen. Als beginnend boeddhist leek het mij een leerzame oefening. Iedere dag van de week is er aandacht voor een ander onderwerp, zoals afval, water, energie en reizen.

Ik heb de sangha Groningen gevraagd om deze week samen met mij door te maken. En nu gaan we met een groep van vijf mensen aandachtig door de week. Ik zal op het blog vertellen wat we tegenkomen en wat we aanpassen aan onze leefwijze om met respect naast de planten, dieren, mineralen en onze medemens te leven.

Voor het begint wil ik een stukje vertalen uit het boek Walden van Thoreau.

Het zou een voordeel zijn om primitief te leven, maar in het midden van de beschaving, al was het maar om te leren wat de bruto levensbehoeften zijn geweest en de methoden die zijn gebruikt om ze te verkrijgen; of zelfs om te kijken in de oude kasboeken van kooplieden, om te zien wat dat mensen het meest kochten in de winkels, wat ze opgeslagen hebben, dat wil zeggen, wat de meest basale boodschappen waren. Want de verbeteringen door de eeuwen heen, hebben maar weinig invloed gehad op de essentiële wetten van het bestaan ​​van de mens, zoals onze skeletten, waarschijnlijk, niet te onderscheiden zijn van die van onze voorouders.

Ik ga een week lang op zoek naar mijn basis. Lees gerust mee.

Marianne

zondag 30 oktober 2011

Foto's van de Noordelijke Dag van de Aandacht


De plaats: een mooie boerderij in een herfstige tuin


Een zaal als een spookje.....


De Boeddha en Thich Nhat Hanh in het centrum.


De Dharmalezing van Jan Boswijk.


Een prachtige tuin voor de loopmeditatie aan het einde van de ochtend.




Na de lunch van gerechten die iedereen had meegenomen en met elkaar gedeeld, is er een ontspanningsmeditatie gevolgd door dharma delen.

En dan is er thee.

Muziek ter afsluiting.
Mind your step
Mind your step
Tomorrow is today
So mind your step

Tijd om naar huis te gaan.
Voor iedereen appeltjes om mee te nemen.

Afsluiten met de Sangha Groningen. En een toegift: de prachtige bloemen van Didi:



donderdag 29 september 2011

De Noordelijke dag van de Aandacht

Dit is het programma van de Noordelijke dag van Aandacht op zondag 30 oktober 2011
De stilte van de natuur
Het is een dag om samen te beoefenen, ervaringen te delen en in stilte te “zijn”.
Om te luisteren naar de dharmalezing. Jan Boswijk spreekt over  Het omgaan met emoties in meditatie. We kunnen wandelen door de prachtige tuin en  genieten van het eten dat door iedereen is meegebracht.

Als we mensen in aandacht zien lopen, zitten, zijn en handelen, worden we er steeds opnieuw aan herinnerd zelf in aandacht te blijven. Dat maakt een Dag van de Aandacht zo waardevol.
Een dag die bedoeld is om elkaar weer te ontmoeten en te inspireren.

Het programma ziet er globaal zo uit:

  9.30 uur:  ontvangst
10.00 uur:  welkom in de zendo,  meditatie en dharmalezing van Jan Boswijk
12.30 uur:  loopmeditatie en lunch-in-aandacht

14.00 uur:  totale ontspanning en dharmadelen
15.10 uur:  thee, zingen begeleid door  Else Marijke Schot, harp.
16.00  uur: afscheid

Waar zien we elkaar:
Centrum Caduceus, Noordesch 14,  9304 TJ Lieveren. (www.caduceus.nl)
050-5018224

Komend vanuit Roden vind je het centrum in Lieveren, 4e pand rechts.
Een DRINGEND  verzoek:  zoveel mogelijk  CARPOOLEN , in verband met de  BEPERKTE parkeerplaatsen.

Wat neemt ieder van ons mee:
Iets voor de lunch om te delen , we maken dan  buffetten , net als vorig jaar
Pantoffels of dikke sokken  en een dekentje of handdoek
Een kussen of bankje. Deze zijn NIET aanwezig, dus zorg er s.v.p. zelf voor!
Goede schoenen en een regenjas voor de loopmeditatie.
Een dana voor de dharmaleraar

Hoe kun je je aanmelden:
Door overmaking van 10 euro  op giro  751512419 t.n.v. J. Groot, Appelscha.
Vermeld s.v.p. je sangha erbij, indien van toepassing.
De uiterste datum hiervoor is vrijdag 21 oktober. 

Kontaktpersonen voor de Dag van de Aandacht zijn Sujata Groot mailto:j.i.m.groot@planet.nl of Anne van Lissa 050-3133687
___________________________________________________________________________


Deze dag is allereerst bestemd voor de sanghaleden uit Groningen, Friesland en Drenthe.
Vanuit andere provincies is men ook  van harte welkom en daarnaast  bestaat de mogelijkheid  een geïnteresseerde gast mee te nemen  die op deze wijze kan kennismaken met onze traditie.

dinsdag 20 september 2011

Mijn ware namen.

Afgelopen zaterdag was het de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen. We waren blij elkaar weer te zien. Het was een feestelijke bijeenkomst: 4 aspirantleden waren aanwezig en het was de verjaardag van Bart. Volgende maand zullen weer twee aspirantleden komen kijken. Wat een mooie ontwikkeling dat er zoveel aandacht is voor meditatie en aandachtigheid en dat zoveel nieuwe mensen willen onderzoeken of ze bij ons willen horen. Ze zijn in ieder geval van harte welkom.

De geleide meditatie was geinspireerd op het gedicht van Thich Nhat Hahn Noem me bij mijn ware namen.
We sloten de meditatie af met het zingen van het lied op Avalokisteshvara, de boddhisatva van het mededogen. Else Marijke begeleidde het prachtig op haar harp. 

Op verzoek van een aantal leden van de Sangha plaats ik het gedicht hier op het weblog:

Zeg niet dat ik morgen ga
als zelfs vandaag nog komen moet.
Kijk naar me: elke seconde verschijn ik hier
om een knop aan een lentetak te zijn,
een vogel met nog tere vleugels
die in mijn nieuwe nest leert zingen,
om een rups te zijn in het hart van een bloem,
een juweel omgeven door gesteente.

Altijd nog kom ik om te lachen en te huilen,
te vrezen en te hopen.
Het ritme van mijn hart is het komen en gaan
van al wat leeft.

Ik ben de eendagsvlieg die van gedaante wisselt
op het water van de rivier.
En ik ben de vogel die een duikvlucht maakt
om de vlieg te verorberen.

Ik ben de kikker die vrolijk zwemt
in het heldere water van een vijver.
En ik ben de ringslang die stilletjes
zich voedt met de kikker.

Ik ben het kind in Oeganda, vel over been,
mijn benen als dunne bamboe.
En ik ben de wapenkoopman,
die dodelijk wapentuig aan Oeganda verkoopt.

Ik ben het meisje van twaalf,
een bootvluchteling die zich in zee stort
na te zijn verkracht door een piraat.
En ik ben de piraat,
met een hart dat niet zien kan
niet liefhebben kan.

Ik ben lid van het politbureau
met macht in mijn handen.
En ik ben de man die zijn bloedschuld
aan mijn volk moet betalen
dat langzaam sterft in een werkkamp.

Mijn vreugde is als de lente, zo warm
dat de bloemen overal op aarde ontluiken.
Mijn pijn is als een rivier van tranen,
zo onmetelijk dat zij alle oceanen vult.

Noem me daarom bij mijn ware namen, alsjeblieft,
zodat ik al mijn huilen en lachen tezamen hoor,
zodat mijn vreugde en pijn één zijn.

Noem me bij mijn ware namen, alsjeblieft,
zodat ik kan ontwaken
en de deur van mijn hart open kan staan,
de deur van mededogen.

zondag 11 september 2011

Begin van het nieuwe seizoen

17 September is de eerste bijeenkomst van het seizoen 2011-2012. We hebben elkaar in juni voor het laatst als Sangha gezien. Waarschijnlijk kijkt iedereen uit naar komende zaterdag.

Een tijdje geleden stuurde een van de leden van de sangha, Roos, mij een aantal teksten waarvan zij dacht dat ze mooi zijn voor het blog. Eén daarvan heb ik gekozen voor de start van dit nieuwe seizoen. Het is een tekst van Albert Schweitzer.

Sometimes our light goes out
but is blown again into flame
by an encounter with another human being.
Each of us owes the deepest thanks
to those who have rekindled this inner light.

Een lichte tijd gewenst!

Marianne

donderdag 2 juni 2011

De Dag van de Aandacht

Op 18 juni vieren we dat de Sangha 10 jaar bestaat. We doen dat met een Dag van de Aandacht. We gaan naar Franssum. Daar staat een prachtig oud kerkje, midden in het Groninger land. We kunnen daar in alle rust en stilte samen zijn.
We zullen de dag vieren met de leden van de Sangha, maar ook oud-leden zijn uitgenodigd. De voorbereidingsgroep heeft het thema 'Het bloeien van de lotus' gekozen. Een dag om naar uit te kijken.

zondag 29 mei 2011

Ada vertelt over de oefengroep

We wonen in Groningen
en Biezenmortel is ver
weg. Waldbröl en Plum
Village zijn ver weg,
ook de andere centra
in Nederland
waar je je kan verdiepen
in het leven in aandacht
zijn ver weg. Waarom
zouden we de dingen niet
zelf kunnen organiseren
hier in Groningen!
De kennis die sommigen
 van ons in Biezenmortel
in het oefenweekend
hebben opgedaan willen we met elkaar delen en wat
we nog niet weten, kunnen we zelf gaan opzoeken. Iemand zei
eens: 'wat is het jammer dat we die en die niet in onze sangha
hebben'. Maar we kunnen veel meer dan we denken! We kunnen
vertrouwen in onszelf als sangha hebben. Wat leuk dat we zoveel
zelf kunnen! En als we dat merken en steeds meer zelfvertrouwen
krijgen, wordt de sangha steeds levendiger en een veilig toevluchts-
oord voor velen.

Met zeven mensen komen we nu elke maand bij elkaar in de mooie
ruimte van Didi. We oefenen samen het begeleiden van de
verschillende onderdelen van een sanghabijeenkomst . Tegelijk
zijn we ook aan het oefenen in het leven in aandacht op ieder
moment. We leren de meditatie te begeleiden en we zijn aan het
mediteren, we leren over de bel en we nodigen de bel uit, we spreken
over een onderwerp en we luisteren liefdevol naar elkaar, we geven
reactie op degene die het onderdeel leidt en spreken liefdevol.

Sommigen van ons doen mee omdat ze de sanghabijeenkomst willen
begeleiden, anderen doen mee om de eigen beoefening te verdiepen.
Alles wat we leren komt onszelf en de sangha ten goede. Want als
we leren rustig en stevig te zijn en weten hoe we een sangha-
bijeenkomst in zijn verschillende vormen kunnen begeleiden,
dan schept dat de mogelijkheid om tot verdieping te komen. Er is
helderheid, er is geen onrust in onszelf die afleidt, of onzekerheid en
getwijfel tijdens de sanghabijeenkomst over hoe dit te doen of hoe
dat te doen. De rust en zekerheid zal iedereen tijdens de bijeenkomst
geconcentreerder en gelukkiger maken.

Toen het idee van de oefengroep ontstond, was mijn reactie dan wil ik
graag de bel uitleggen. En zo kwam ik bij de oefengroep. Aanvankelijk
hadden we geen plan en ben ik begonnen met de bel uit te leggen. Thay
heeft daar uitgebreid over verteld in de retraite in Papendal. De
schoonheid van de ceremonie om bij de Boeddha in jezelf thuis te
komen heeft me geraakt en is me bijgebleven. Ik zit nog niet heel lang
bij de sangha en ik dacht dat iedereen die al langer bij de sangha zit, wel
weet wat de belmaster tijdens de sanghabijeenkomst doet en wat dat
betekent, dat je bij elke klank van de bel de gelegenheid hebt om drie
keer te ademen om naar huis terug te keren. Dat blijkt dus helemaal
niet zo te zijn. Wat is het leuk dat ik kan vertellen wat ik geleerd
heb van Thay en in Biezenmortel en wat is het leuk dat we dat nu
samen met elkaar gaan oefenen!

De belmaster heeft een belangrijke ondersteunende functie tijdens
de bijeenkomst en kan door zijn rust en volledig in zijn hart te zijn en
zijn kennis van de ceremonie veel bijdragen aan de verdieping van de
beoefening. Het is voor velen van ons misschien gemakkelijker om te
leren of je één keer, twee keer of drie keer de bel uitnodigt, of je de
grote bel gebruikt of het kleine belletje, dan om te leren om op het
moment dat je de bel uitnodigt geheel in aandacht, vredig en
blijmoedig in het huidige moment te zijn.


Ik geloof dat dat het eerste is wat we moeten leren en tegelijkertijd
gaan we dat toepassen in de verschillende vormen van een
sanghabijeenkomst. Hoe kan je met vrede en vreugde in je hart de
bel uitnodigen, hoe kun je gelukkig, vrij en stevig de meditatie begeleiden, 
hoe ben je bij de Boeddha thuis als je het dharmadelen begeleidt.
Durf vooral de tijd te nemen om bij jezelf thuis te zijn en de rest komt
vanzelf!

Wat heerlijk dat we dit allemaal aan het oefenen en leren zijn en wat
fijn dat we dat samen doen! We weten niet hoe het verder gaat, we
hebben geen doel, behalve om onszelf en de wereld gelukkiger te maken.
We zijn een organisch geheel en vertrouwen op onszelf , op elkaar en
op de toekomst. Op een of andere manier zal onze energie hier in de
oefengroep invloed hebben op onze sangha, de sangha waar we ons
bij aangesloten hebben, waar we ons veilig voelen en die we willen
ontwikkelen, zodat we steeds beter in aandacht kunnen leven en
gelukkig kunnen zijn.

maandag 16 mei 2011

Vesak

A.s. zondag 22 mei is er in het Vipassanacentrum van 10.00 tot 14.00 uur een Vesak viering. We vieren dan de geboorte en verlichting van de Boeddha samen met andere boeddhistische groepen uit Groningen n.l.  Lotus Sanga, Maha Karuna Ch’an, Triratna Boeddhistisch Centrum, Vipassana Meditatiecentrum, Zen.nl, Zen River, Zen Spirit.
Onze sangha is uitgenodigd om liederen uit onze traditie te komen zingen.

Dit is het programma:

Welkom door Marieke Duijvestijn (voorzitter Vipassana Meditatiecentrum)
Chanten (Vipassana Meditatiecentrum)
Gelofte aan de menselijkheid door Albert Gorter (Maha Karuna Chan)
Hart soetra door Claudia van Orden (Zen.nl)
Dhamma talk door Simon de Boer (Zen River)
Zingen door Else Marijke Schot (Leven in Aandacht)
Metta-meditatie door Ank Schravendeel (Vipassana Meditatiecentrum)
Eten aanbieden aan de Boeddha
Samen eten

Kom ook langs om de Vesak mee te vieren!

donderdag 21 april 2011

Joyce vertelt over de retraite

Op 9 en 10 april is er een bijzondere retraite geweest in het Vipassana centrum in Groningen. De retraite was georganiseerd door de sangha Groningen op initiatief van Hans Linssen. Er waren ook mensen uit andere delen van het land gekomen.

Onze leraar was Cuong Lu, velen van ons ook bekend als de monnik Phap Dung in Plum Village. Na zijn uittreding als monnik is hij nu aktief als dharmaleraar in Nederland. Hij kwam samen met zijn vrouw Maria en heeft ons zeer geïnspireerd door zijn rustige aanwezigheid en zijn originele kijk op de edele vier waarheden.

Hij wil het boeddhisme juist voor westerlingen toegankelijker maken door de leer wat eenvoudiger te maken, maar met alle belangrijke elementen er in verwerkt. Zo kwam hij tot de volgende waarheden: 
  1. Er is geluk
  2. Oorzaken van het geluk
  3. Uitdoving van het geluk
  4. De weg naar het geluk via het 3-voudig pad: Juist inzicht, juiste aandacht en juiste inspanning.
Cuong Lu noemt dit 3D boeddhisme.

Dit is natuurlijk een zeer beknopte samenvatting van de twee dharmalezingen die hij in dit weekend gegeven heeft. Verder hebben we veel gezongen met begeleiding van Else Marijke en Bart, we hebben zit en loopmeditatie in het park gedaan, we hebben dharma gedeeld en natuurlijk was  er werkmeditatie. De overheerlijke maaltijden werden verzorgd door Bernadette en we hebben allemaal genoten van het prachige weer en van elkaar en de geweldige sfeer.

Bij de afsluitende theeceremonie werden alle mensen die zich bijzonder verdienstelijk hadden gemaakt uitbundig  bedankt en iedereen was het er over eens dat we hier zeker nog eens een vervolg op willen hebben.

De foto's staan in de post van 13 april.

maandag 28 februari 2011

Oefenen in aandacht met dharmaleraar Cuong Lu

Onze Sangha organiseert op 9 en 10 april een retraite.  Dharma leraar Cuong Lu zal deze retraite begeleiden. Hij wil laten zien hoe we in onze dagelijkse oefening het geluk kunnen aanraken. Dit keer willen we dat graag delen met andere belangstellenden.

Cuong Lu (1968) is sinds 1993 lid van de Boeddhistische Tiep Hien Orde.  Hij leefde van 1993 tot 2009 als monnik in Plum Village’s sanghas. Daar ontving hij in 2000 de transmissie tot meditatieleraar van Zenmeester Thich Nhat Hanh. Sinds 1994 heeft hij retraites geleid in plaatsen over de hele wereld.  In de sangha van Plum Village (in Frankrijk) gaf hij les in Boeddhistische Psychologie en Vinaya (leefregels voor monniken en nonnen). Hij is inmiddels uitgetreden en woont nu in Nederland.
   
Praktische gegevens:

Plaats:
Vipassana Centrum, Kamerlingh Onnesstraat 71 in Groningen
Tijd:
zaterdag 9 april vanaf 10.00 uur tot zondag 10 april 17.00 uur.
Aanmelden:
Graag een email of telefoontje naar  janny.beekman@home.nl  of 0595-572595
Kosten:
€ 75,00 over te maken op rekening nummer 1440 96 366 van Stichting Nahid in Houwerzijl. Uw  deelname is definitief na het ontvangen van de 75,- op dit rek.nr. De kosten met of zonder overnachting zijn hetzelfde.
Dana: 
Vrijwillige bijdrage voor Cuong Lu kan tijdens de retraite gegeven worden.
Deelname:
Deelname aan de groep geschiedt altijd op basis van vrijwilligheid en voor eigen  verantwoordelijkheid                                   
Annuleren:
Kan tot 10 dagen voor de retraite, waarbij 25,- in rekening wordt gebracht voor reeds gemaakte kosten. Annuleren na die tijd geeft geen recht op restitutie
Deelnemers:
Maximaal 20 personen
Overnachting:
Er is in het centrum  mogelijkheid tot overnachten: een zaaltje waar ruimte is voor  10 personen.


 Voor meer informatie of vragen kan je terecht bij Hans Linssen: 050-3142685 of 06-17380864 of hanslinssen8@hotmail.com